Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

ZELENÉ OČI

Dátum: 16.05.2023
Autor: Obecný úrad
Počet videní: 601
3 min. čítania
ZELENÉ OČI

Oznámenie o výsledku vyhodnotenia žiadosti o grant

Projekt Záhrada, ktorá učí - lienky cestujú za poznaním, bol podporený v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči, ktorý tvorí súčasť projektu Zelená župa.

Naša žiadosť o projekt bola úspešná a na projekt Záhrada, ktorá učí – lienky cestujú za poznaním sme získali 1900,00€.

Cieľom projektu je vybudovať v areáli MŠ v rámci učiacej záhrady nové prostredie, ktoré bude slúžiť hlavne deťom MŠ na aktívne využívanie pre ich rozvoj v sociálnej oblasti, oblasti ochrany a tvorby životného prostredia a v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, pri ktorom formou zážitkového učenia poznávajú, pozorujú a oboznamujú sa so starostlivosťou o rastliny.  V areáli bude v rámci projektu osadená informačná tabuľa o lúke, rastlinách a hmyze, hmyzí hotel, kŕmidlo pre vtáky, príbytok pre ježkov, drevená kresliaca tabuľa, vyvýšené záhony, ale tiež pracovné náradie potrebné k starostlivosti o bylinkové a zeleninové záhony.

Samozrejme, tak ako sa dynamicky vyvíja svet okolo nás, vyvíja sa aj predškolská edukácia a jej realizácia v materských školách. Na nové trendy, prvky a požiadavky praxe musí reagovať najmä predškolská pedagogika a inštitúcie, ktoré ju rozvíjajú. Preto bude našou snahou aj v budúcnosti udržateľnosť tejto záhrady.

Na udržateľnosti záhrady, na jej výsadbe, ochrane, polievaní tak aj na zbere úrody sa budú môcť spolupodieľať všetky organizácie obce, deti z materskej školy ako aj verejnosť. Cieľom je naučiť deti zmysluplne využívať voľný čas, priblížiť im prírodu, naučiť ich, ako môžu aj oni aktívne chrániť životné prostredie.

FINAL_LOGO_ZELENA_ZUPA_male

Deti budú v prírodnej záhrade pozorovať a poznávať rastliny a živočíchy a bezprostredne prežívať všetky ročné obdobia. Môžu si dopestovať vlastnú zeleninu a ovocie, čo je pre niektorých úplne niečo nové. Naučíme ich, že záhrada je nielen miestom na oddych, načerpanie sily, ale aj zdrojom vitamínov a tvorí útočisko pre mnohé druhy rastlín a živočíchov. Prepájať chceme aj generácie - seniori nám poskytnú semienka rastlín, byliniek a kvetov a hlavne cenné rady pri výsadbe.

erb_farebny_stextom_na_posielanie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.