Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Letohrádok Babylon

Letohrádok Babylon

Písal sa rok 1894, keď si pani brodzianskeho kaštieľa, vojvodkyňa Natália Oldenburgová, nechala na vŕšku nad obcou postaviť pôvabné letné sídlo, tzv. Letohrádok Babylon. Stavba s priľahlým areálom slúžila ako miesto nerušeného oddychu i zábavy v kruhu priateľov.

Vojvodkyňa, talentovaná poetka a výtvarníčka, neter slovutného A. S. Puškina, sa veľmi rada obklopovala umelcami. Na lúke pri letohrádku usporadúvala oslavy, majálesy a iné podobné podujatia. V pokročilejšom veku, keď už na zábavy nebolo ani chuti, ani peňazí, sa u nej prejavili silné filantropické sklony (aby mohla pomáhať chudobným, rozpredávala dokonca rodinné šperky) a tiež láska k zvieratám, najmä psom. Tvrdievala, že nebyť jej psov, dávno by zabudla, čo je vďačnosť a vernosť. Pri Babylone nechala vojvodkyňa vybudovať honosný psí cintorín, jeden z prvých v našich končinách.
Po smrti šľachtičnej sa letohrádok netešil veľkej prosperite. Počas druhej svetovej vojny bol rozkrádaný a v nasledujúcich desaťročiach sa premenil na zrúcaninu. I v tomto stave však ide o nesmierne zaujímavú, architektonicky ojedinelú stavbu s osobitým čarom, ktoré ešte umocňuje okolitý lesík.
Letohrádok Babylon je prístupný po chodníku z obce Brodzany. Momentálne sa nijako nevyužíva, neskôr, po plánovanej rekonštrukcii, by mal slúžiť na turistické účely.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Letohrádok Babylon Veľkosť: 85.1 kB Formát: jfif Dátum: 15.2.2020
Letohrádok Babylon Veľkosť: 112.4 kB Formát: jfif Dátum: 15.2.2020
Letohrádok Babylon Veľkosť: 90.3 kB Formát: jfif Dátum: 15.2.2020
Letohrádok Babylon Veľkosť: 79.6 kB Formát: jfif Dátum: 15.2.2020
Letohrádok Babylon Veľkosť: 91.1 kB Formát: jfif Dátum: 15.2.2020